ТЯГНУТИ 1 .

1. Тянуть, тащить к себе, в свою сторону.

Видѣ бо старецъ два трьпястъка на раму его [монаха] сѣдяща и ужемь шию его дьржаща и кыиждо его къ собѣ тягънуща (в греч. иначе: ἕκαστος ἕλκειν ἐβιάζετο ‘каждый тянул с силой’). Никон.Панд.&sup&3&sup&, 64 об. XIV в.

2. Тащить, перемещать.

Рѣки, в море впадающие, тягнутъ и з собою множество землѣ, которую урывают с мѣстъ добрых и плодоносных (ciągną). Назиратель, 341. XVI в.

3. Тянуть (по весу)

, весить. Талант есть вес... а весом тягнет талант 125 литр, а инде пишет талант весом 60 фунтов. Алф.&sup&1&sup&, 223. XVII в.

4. Быть в состоянии (что-л. сделать). (1146)

: Бѣ же ту готовизни много въ бретьяничахъ и в погребѣх – вина и медовѣ, и что тяжкого товара всякого, до желѣза и до мѣди, не тягли бяхуть от множества всего того вывозити. Ипат.лет., 333. Ок. 1425 г.

5. Втягивать (внутрь)

. Оных лѣтораслеи прирастаючих множество тягнетъ ко своему корму всю мокроту, с которыи моглъ бы быти овощь (ciągnie). Назиратель, 267. XVI в.

|| Вдыхать. Полынь сожги и тягни дымъ в ноздри. Леч. II, гл. 115. XVIII в.

~ XVII–XVIII вв.

6. Принадлежать, относиться (к какой-л. территории, к какому-л. владению)

. Что свободъ Дмитриевыхъ и Андрѣевыхъ, и что сельць тягнуло къ тымъ свободамъ, того всего тобѣ съступитися, то все къ Новугороду бесъ кунъ. Гр.Новг.Псков., 19. 1307 г.

Игуменом тех монастырев, что тягнуть к святой Богородици Отрочью монастырю... не надобе им никоторая дань, ни ям, ни подводы, ни тамга... ни иныи которыи пошлины к городу, ни к волостем. АСВР III, 152. 1362–1364 гг.

Также и Борисоглѣбьски монастырь и съ селы, как тягли издавна и при Олексѣи митрополитѣ, по тому ж и н(ы)нѣча потянут. АСВР III, 19. XVI в. ~ 1392 г.

или 1404 г.

Вѣдомо вамъ [московскому правительству] буди... городъ Изборескъ въ рукахъ государя нашего, великого короля пол<ь>ского; и вы бъ о томъ вѣдали и впередъ не вступались и въ волости тѣ, что къ Изборску тягнутъ. Польск.д. III, 584. 1569 г.

|| Относиться, быть приписанным к какой-л. территории для несения повинностей. А которы мѣста порубежныи потягли будутъ ко Тфѣри, а подать будуть давали к Литвѣ или к Смоленьску, ино имъ и ныннѣчя [так!] тягнути по давному, а подать давати по давному. ДТП II, 14. 1422 г.

– Ср. тянути.